Recensie F1 2020: een betere versie van F1 2019 in een frisser jasje

Recensie F1 2020: een betere versie van F1 2019 in een frisser jasje

augustus 13, 2020 0 Door Jitse Lapeire

Door het coronavirus is het huidige Formule 1-seizoen flink door elkaar geschud. Op dit moment worden er slechts tien Grote Prijzen gereden, allemaal in Europa. Normaal gezien worden er 22 races gereden van over de hele wereld, nu zal dat dus jammer genoeg niet het geval zijn. Gelukkig kunnen we nu wel virtueel in de Verenigde Staten, Japan of China racen door de nieuwe Formule 1-game die sinds 10 juli in de rekken ligt. En die stelt niet teleur.

Dit jaar viert de Formule 1-sport zijn 70ste verjaardag. Een jubileum, en voor die verjaardag hebben de makers van de F1game een speciale editie ontworpen. Michael Schumacher, een van de beste F1-piloten aller tijden, staat op de cover en ook enkele van zijn beroemdste wagens zitten nu in die speciale editie. Die wagens kun je, samen met enkele Schumacher-gerelateerde kostuums en vieringen, krijgen als je er 70 euro voor over hebt. Die versie werd ook drie dagen voor de gewone game, gereleased. Voor tien euro minder kun je die gewone game, de Seventy Edition kopen. Er zijn twee verschillende soorten covers van de Seventy Edition: met de jonge sterren Max Verstappen en Charles Leclerc of met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

Podium Pass en ‘MyTeam’ als belangrijkste wijzigingen

In zowel de gewone als de Schumacher-versie zitten er heel wat nieuwe features. Net als in het echt zitten er ook twee nieuwe circuits in de game, Zandvoort in Nederland en Hanoi in Vietnam. Een ander groot verschil is dat er met een Podium Pass gewerkt wordt. Je kunt dat het best vergelijken met een battle-pass in Fortnite: je verdient ervaringspunten door uitdagingen te voltooien en door een bepaalde hoeveelheid ervaringspunten te verzamelen, kun je een level omhoog gaan. Bij elk nieuw level verdien je accessoires voor je wagen en voor je character, die je allemaal zelf kunt ontwerpen. In de vorige editie kreeg je die accessoires niet en steeg je gewoon een level. Er bestaat ook een VIP Podium Pass, daarmee kun je extra accessoires verdienen. Die kun je kopen met in-game geld, PitCoins genaamd. Die kun je verkrijgen door in rang te stijgen op je gewone Podium Pass of door het kopen ervan, met echt geld. De makers willen er dus met andere woorden voor zorgen dat gamers meer en langer de game blijven spelen. Het wordt allemaal wat aantrekkelijker gemaakt.


Maar de belangrijkste wijziging in de game is ongetwijfeld de nieuwe gamemodeMyTeam’. Daarin kun je zelf een team stichten, dat samen met de tien andere teams die op het Formule 1-grid staat. Je start helemaal van nul, maakt zelf een eerste piloot en kiest welke motor en sponsor je gebruikt voor je F1-wagen. Je zorgt er met andere woorden voor dat je team mee kan strijden voor de wereldtitel. Je kiest zelf op welke vlakken je je wagen kunt verbeteren en welke andere piloot je team kan komen versterken. Die teamgenoot zal er eerst een zijn vanuit lagere klassen van de autosport, zoals Mick Schumacher uit de Formule 2. Later zul je de mogelijkheid hebben om grote kleppers, zoals Lewis Hamilton of Max Verstappen, te contracteren. Jij alleen maakt de belangrijkste beslissingen in je team en bent dus de sleutel naar mogelijk succes. Deze game-mode alleen al is voor mij een reden om de game in je winkelmandje te leggen. Hieronder zie je nog eens hoe ‘MyTeam’ er in-game uitziet.

https://youtu.be/FDmuIvcqKvY

Enkele features van F1 2019 wat bijgewerkt

De game heeft naast enkele grote wijzigingen ook veel gelijkenissen met de vorige F1game. Features zoals carrière, Time Trial en multiplayer zijn opnieuw aanwezig. In de carrière-mode kun je je aansluiten bij een echt Formule 1-team, zoals Mercedes of Ferrari. Je wordt met andere woorden misschien wel de ploegmaat van Lewis Hamilton of Sebastian Vettel. Met je personage strijd je dus voor de wereldtitel, met een Mercedes of Ferrari-wagen. In de multiplayer-mode kun je tegen je vrienden racen of kun je online tegen andere gamers je racekwaliteiten bewijzen. Timetrial dient er vooral voor om je wat meer kennis te laten maken met alle circuits en om je raceskills te verbeteren. Voor wie de game trouwens voor het eerst speelt, de controls om je wagen te besturen zijn helemaal niet moeilijk. Je leert de game snel spelen op korte tijd, dat is een groot pluspunt aan de F1-games.

Als je de game voor het eerst speelt, is het wel aangeraden om bij je instellingen de assistance in te schakelen. De game helpt je dan bijvoorbeeld met het afremmen van je wagen en met wegmarkering (afwisselend van groen tot oranje en rood) kun je zien of je aan de juiste snelheid aan het rijden bent. Wat je ook best doet als je voor het eerst een race doet, is het uitschakelen van schade aan je wagen. Als je dat doet, kun je tijdens de race tegen jan en alleman botsen en kun je je race in één keer uitrijden. Als ‘schade aan je wagen’ is ingeschakeld, is de kans groot dat je een (deel van je) voorvleugel kan kwijtraken, dan wordt het moeilijker om met je wagen de bochten goed aan te snijden. Je moet dan een pitstop doen en zo cruciale tijd verliezen.

Als je voelt dat het online racen of het racen tegen vrienden wat gemakkelijker gaat, kun je je rem-assistent en schadevermindering gemakkelijk uitschakelen. Tijdens het racen met je vrienden kun je gemakkelijk vragen aan de persoon die host is, om de instellingen aan te passen aan jullie voorkeuren: met/zonder schade krijgen aan je wagen, de parcours die worden gereden en hoe hoog het raceniveau van AI-tegenstanders is (die door de computer bestuurd worden). Dat geldt trouwens ook voor online-races: Alleen de host (diegene die het event heeft aangemaakt) kan de instellingen aanpassen, niet jij (behalve als je zelf de host bent natuurlijk). Als je je dus in een willekeurige online race terechtkomt, zul je racen met de instellingen van jouw host.


Leuke game voor als je FIFA, Call of Duty of Fortnite beu bent gespeeld

Voor de liefhebbers van F1 vindt ik deze game echt een aanrader. De game is realistischer dan ooit, heeft leuke nieuwe features en is erg leuk om te spelen met je vrienden. Voor de echte F1-liefhebbers is er een andere kleine nieuwigheid. Het bekende commentaar van de Nederlandse F1-journalist Olav Mol zit nu ook in de game. In de vorige versie werd elke race nog becommentarieerd in het Engels, nu is er voor ons dus de mogelijkheid om Nederlands commentaar te gebruiken. Een leuk nieuw detail. FIFA 20 loopt op zijn einde en als je de usual suspects als Call of Duty of Fortnite beu bent, is F1 2020 zeker een leuk alternatief. De game is beschikbaar op zowel Playstation 4, Xbox One en PC. Racen maar!

https://youtu.be/L11CCmAquQc

De link naar het oorspronkelijke artikel op Quindo vind je terug op deze link.